Raak je uitgekeken op de huidige inrichting van de badkamer in huis? Is het sanitair dermate verouderd dat je dit wilt vervangen voor een modern alternatief? In dit artikel vertelt een ervaren loodgieter in Leiden je meer over hetgeen waarmee je hierbij rekening dient te houden. Bij een verbouwing van de badkamer dient met tal van factoren rekening te worden gehouden, met meer dan men op voorhand vaak verwacht. Zo moeten er mogelijk leidingen verlegd worden, denk aan het laten aansluiten van het lichtplan op de richtlijnen zoals deze worden voorgeschreven door het Bouwbesluit 2012, enzovoorts. Welke plannen heb jij al gemaakt voor de renovatie van je badkamer? 

Start met het uitwerken van een plan voor je nieuwe badkamer 

Een verbouwing van de badkamer begint bij het uitdenken van een gedegen plan. Voor welke indeling kies je in de nieuwe badkamer? Vervang je de huidige combinatie van een bad met douche in één, voor een losse douche met een los bad? Plaats je het toilet op een andere plek in de ruimte? Kies je in plaats van voor één wastafel in de nieuwe badkamer voor twee losse kommen? Het zijn keuzes die invloed hebben op de werkzaamheden die bij een verbouwing moeten worden uitgevoerd. 

Tip: vergeet ook de verlichting in de ruimte niet. De laatste jaren wordt het steeds populairder om het plafond in de badkamer iets te verlagen, zodat je hier ingebouwde led spots in kunt plaatsen.  

Laat een loodgieter naar je plannen kijken 

Wanneer het plan voor de verbouwing van de badkamer gereed is, loont het om hier een ervaren loodgieter naar te laten kijken. Deze kan je van advies voorzien over de haalbaarheid hiervan. Daarbij vertaalt de loodgieter de gemaakte plannen naar concrete werkzaamheden. Welke leidingen moeten er verlegd worden? Biedt de boiler in huis de benodigde capaciteit om het bad te kunnen vullen met warm water? Is de waterdruk hoog genoeg voor de regendouche die je op het oog hebt? Enzovoorts. 

Aan de slag met de uitvoering 

Tijd om van start te gaan met de verbouwing. Het wordt sterk aangeraden werkzaamheden op het gebied van leidingen over te laten aan een loodgieter. Het helpt je de kans op een lekkage in de nieuwe badkamer sterk te verkleinen. Andersom zou je het leeghalen van de bestaande badkamer zelf kunnen doen. Zo bespaar je op de kosten voor een renovatie van de ruimte. Houd er hierbij rekening mee, dat er nog water in de leidingen kan zitten. Zorg dat je dit opvangt, om te voorkomen dat het in vloeren en wanden trekt.