De jaren rond de uitbraak van de pandemie zijn door veel huishoudens gebruikt om te investeren in hun badkamer. Vaak is de badkamer een ruimte die als laatste wordt aangepakt bij het renoveren van een woning. Immers, het vervangen van de bank in de woonkamer of het vernieuwen van het bed in de slaapkamer is veel makkelijker dan het aansluiten van een nieuwe douche of toiletpot. Een loodgieter in Almere vertelt je in dit artikel meer over hetgeen er komt kijken bij een badkamerverbouwing. Zorg voor een goede voorbereiding bij een renovatie van de ruimte; je wilt er zeker 15 tot 20 jaar mee vooruit kunnen. 

Tip: bespaar op de kosten van een badkamerverbouwing door vooraf zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van het bestaande sanitair. Zorg er hierbij voor dat je de hoofdkraan vooraf afsluit. 

Noodzaak van het verleggen van leidingen 

Bij een badkamerverbouwing is het vrijwel altijd noodzakelijk om leidingen te verleggen of opnieuw te leggen. Dit geldt bijvoorbeeld voor huishoudens die de badkamer van vloerverwarming laten voorzien. Iets wat steeds vaker gedaan wordt; het is een duurzame manier van verwarmen en biedt veel comfort in de ochtend. Om de vloerverwarming aan te kunnen leggen moet de bestaande vloer open worden gehaald. 

Ook bij de keuze voor een nieuwe indeling van de badkamer moeten er vaak leidingen verlegd worden. Denk aan een situatie waarin je de combinatie van een bad en douche in één vervangt voor een losse douchecabine met bad. Zelf leidingen verleggen wordt afgeraden. De kans is hierbij onnodig groot dat er ruimte tussen losse leidingen ontstaat; vaak is dit het gevolg van het ontbreken van het juiste gereedschap. Via deze ruimtes kan er water uit de leidingen ontsnappen. Het leidt tot lekkages die vaak pas opgemerkt worden op het moment dat er al een hevige vochtschade ontstaan is. 

Richtlijnen uit het Bouwbesluit 2012 

Niet alleen is het zaak om leidingen te verleggen bij een renovatie van de badkamer. Houd ook rekening met de richtlijnen uit het Bouwbesluit 2012. Zeker wanneer je aan de slag gaat met de verlichting in de badkamer is dit belangrijk. Er geldt een minimum voor de afstand tussen de aansluitpunten voor lampen en de douchekop, de kraan van het bad en bijvoorbeeld de wastafel. Je kunt het Bouwbesluit 2012 online raadplegen op de website van de overheid. Een loodgieter kan je hier ook meer over vertellen.